SC Antilope RSE-1 Eindigt seizoen met derde plaats in de BeNe League

Leestijd: 4 minuten

27 mei 2024

Op zaterdag 25 mei speelde SC Antilope RSE-1 haar laatste wedstrijden van het seizoen in de BeNe League. Het team begon de dag met een play-offwedstrijd tegen het Belgische Zedelgem Lions, waarbij de Utrechters helaas aan het kortste eind trokken. In de troostfinale tegen het Nederlandse Sunrise Medical Braves RSE-1 eindigden zij op de derde plek in de BeNe League.

Afbeelding: © Martijn van de Goor.

SC Antilope RSE-1 VS Zedelgem Lions

De eerste wedstrijd was cruciaal. Bij winst zou SC Antilope nog kans maken op een finale plek in de BeNe League. Eerdere verliezen tegen Zedelgem Lions dit seizoen toonden aan dat een overwinning niet onmogelijk was, maar het zou zeker een uitdagende opgave worden. Helaas werd dat ook duidelijk bij het begin van de wedstrijd. De Belgische ploeg is een sterk en snel team dat relatief gemakkelijk door de verdediging van SC Antilope heen breekt. Bovendien behalen zij een hoog schotpercentage. Aan de kant van SC Antilope is het schotpercentage juist laag, hoewel ze wel op de juiste posities uitkomen. De Belgische tegenstander maakt een vliegende start en pakt al snel een voorsprong van 6-19.

In het tweede kwart verbetert SC Antilope haar spel en begint terug te komen. Het samenspel tussen Len van Dort en Amber Heijkamp verloopt soepel, waardoor de center zich goed op de juiste positie kan positioneren. Dankzij de snelheid van Frank de Goede kunnen de spelers zich gemakkelijker naar de aanvalshelft verplaatsen. Daarnaast weten de Utrechters met een effectieve press-breaker de press-verdediging van Zedelgem Lions te doorbreken. Deze strategische aanpassing van speler-coach Len van Dort, zorgde ervoor dat SC Antilope beter in staat was om aanvallende kansen te creëren en daarmee te voorkomen dat de voorsprong van Zedelgem Lions verder uitgebouwd werd. Het team sluit de eerste helft af met een tussenstand van 24-38.

In het derde kwart toonde Maarten Robberegt een solide verdediging. Boris van Hunnik van SC Antilope wist enkele punten te scoren. Ondanks deze inspanningen slaagde het team er niet in om de achterstand goed te maken. De Belgische ploeg bouwde hun voorsprong verder uit.

In het laatste kwart van de wedstrijd heeft SC Antilope de kans benut om bankspelers in te zetten. Door de afwezigheid van speelster Ylonne Post, die met het Nederlands Damesteam naar China was, maakte Fee Lentze haar debuut in de Eredivisie. Naast Fee, kwam ook Timon Saman het veld in, wat zijn persoonlijke groei en verworven inzicht als speler van het afgelopen seizoen toonde. De Utrechtse Achraf Karim wist Maarten Robberegt meerdere malen op positie te krijgen, terwijl jeugdspeler Jayson Wijnen geconcentreerd op het veld stond en zich goed staande hield in de fysiek zware wedstrijd.

Helaas moest SC Antilope de meerdere erkennen en verloor de wedstrijd met een eindstand van 43-73.

SC Antilope RSE-1 VS Sunrise Medical Braves RSE-1

Na de nederlaag tegen Zedelgem Lions staat SC Antilope in de troostfinale tegenover de Nederlandse Sunrise Medical Braves RSE-1. SC Antilope start de wedstrijd rommelig met veel balverlies. Toch weet de Utrechtse Maarten Robberegt herhaaldelijk een tegenstander achter te houden, waardoor er een overtal situatie ontstaat. Het lukt de ploeg echter niet om deze situatie met regelmaat succesvol uit te spelen. Amber Heijkamp en Len van Dort hebben een goede samenwerking op het veld, waarbij Heijkamp Van Dort meerdere keren op positie inside weet te brengen. Boris van Hunnik scoort enkele knappe afstandsschoten vanachter het screen. Het eerste kwart eindigt met een 16-18 voorsprong voor de Braves.

De scores wisselen elkaar voortdurend af. Frank de Goede levert nauwkeurige passes vanuit zijn positie in het midden naar de centers die naar binnen bewegen. Het kwart eindigt met een stand van 34-31, waarbij SC Antilope een lichte voorsprong heeft.

Ook in het derde kwart blijven de ploegen gelijk op lopen. Vanaf de zijlijn moedigen assistent-coach Bas de Boer en speler Timon Saman het team aan om rustig te blijven en scherp te spelen. Spelers Achraf Karim en Fee Lentze dragen vanaf de zijlijn actief bij aan de communicatie op het veld, waarmee ze het team ondersteunen. Het team slaagt er steeds vaker en efficiënter in om een man-meer situatie te creëren en hiervan te profiteren, maar desondanks blijft SC Antilope kampen met veel balverlies. Gelukkig biedt Maarten Robberegt ook deze wedstrijd een solide verdediging, wat de aanvallen van de tegenstander uit Doorn effectief vertraagt.

Speler-coach Len van Dort leidt het team op de juiste koers en zorgt voor een positieve sfeer op het veld. Robberegt en Van Dort blijven succesvol en scoren meerdere keren. Hierdoor neemt het onderlinge verschil in score langzaam toe. Een driepunter van Ilias el Bennay brengt de Braves even dichterbij, maar nadat de Utrechtse Boris van Hunnik twee vrije worpen benut weet SC Antilope de voorsprong te behouden en uit te breiden. Het team sluit de wedstrijd met een eindstand van 68-56, wat resulteert in een derde plaats in de BeNe League.

Abraham Mamu van Sunrise Medical Braves viel op met 9 rebounds en 3 assists. Bij SC Antilope waren Boris van Hunnik en Len van Dort zeer actief op het gebied van rebounds, waarbij Boris 18 rebounds en Len 9 rebounds noteerden. Frank droeg bovendien bij met 10 assists, terwijl Len daar nog eens 5 assists aan toevoegde.